Dělení vína

 

 

 

 

Dělení vína

Víno dělíme podle jakosti a obsahu cukru.

Dělení vín podle jakosti:

Stolní víno Víno nejnižší kvalitativní kategorie s cukernatostí od 11 do 14,9 ° ČNM (stupňů cukernatosti), s nízkým

obsahem extraktivních a buketních látek. Doslazuje se řepným cukrem. Tato vína nesmějí být označena názvem

odrůdy, ani místem původu nebo jinými zavádějícími údaji. V chuti ploché, nevýrazné, krátké, řídké.

Jakostní víno

Vyšší kvalitativní kategorie s cukernatostí moštu mezi 15 až 18,9 ° ČNM, s vyšším obsahem extraktivních látek než

u stolního vína. V chuti bývá středně plné, většinou hrubější s kratším chuťovým dopadem. Doslazuje se řepným cukrem.

Čím více bylo víno doslazeno tím více ztrácí vlastní odrůdový charakter a převládá chuť alkoholu.

Známkové víno Jakostní víno

vyrobené scelováním vín několika odrůd podle předem dané receptury. Dobrá známková vína jsou oproti jakostním

plnější a vyváženější, protože při jejich přípravě byly vinařem využity vlastnosti jednotlivých míchaných odrůd k docílení

lepších vlastností směsky.


Víno s přívlastkem
Nejvyšší kvalitativní kategorie vín vyrobených z nedoslazovaného moštu. Nesmí se doslazovat. Tato vína je možné

vyrábět pouze z hroznů sklizených na vybraných viničních tratích. Dělí se na čtyři dílčí kategorie.

Kabinet

S cukernatostí moštu mezi 19 - 20,9 ° ČNM. Jemná, lehčí, méně alkoholická vína s vysokým obsahem extraktivních

látek. V chuti působí kořenitě, vyváženě a harmonicky, se středně dlouhou dochutí.

Pozdní sběr

S cukernatostí moštu mezi 21 - 23,9 ° ČNM. Vína s vyšším obsahem alkoholu a vysokým obsahem extraktivních látek.

Mají v chuti kombinaci kořenitosti a ovocnosti s hutnější chuťovou strukturou a vyvolávají delší chuťový dojem.

Výběr z hroznů

S cukernatostí moštu 24 ž 26,9 ° ČNM. Těžší až těžká vína s vysokým obsahem alkoholu a vysokým extraktem.

V chuti působí vyrovnaně a zanechávají v ústech velmi dlouhý dojem. Tóny buketu a chuti jdou od výrazných ovocných

nuancí až po medové aroma a chuť.

Výběr z bobulí

S cukernatostí moštu nad 27 ° ČNM. Těžší až těžká vína, většinou se zbytkovým cukrem ( polosuchá až sladká ).

V buketu i chuti velmi zřetelně patrná vysoká vyzrálost hroznů s nádechem cibéb, karamelu, medu. Velmi harmonická

vína s dlouhou životností.

Ledové víno

Vyrábí se z moštu získaného lisováním zmrzlých hroznů, kdy voda v hroznech zůstává ve formě krystalků v lisu a z lisu

vytéká mošt s vysokým obsahem cukru. Po prokvašení mají vína vysoký obsah zbytkového cukru.

Slámové víno

Vyrábí se na stejném principu jako ledové víno. Snížení obsahu vody v moštu se však dociluje sušením hroznů na

slaměné podestýlce. Po vyschnutí se hrozny lisují a mošt s vysokým obsahem cukru se nechá vykvasit.

Dělení vín podle obsahu cukru:

Vína suchá obsahují max. 4g/l zbytkového cukru. Při vyšším obsahu kyselin může suché víno obsahovat 9g/l

zbytkového cukru, jestliže obsah, vyjádřený v gramech titrovatelných kyselin v litru je maximálně o 2g/l nižší než obsah

cukru.

Vína polosuchá obsahují 4-12g/l cukru. V případě, že obsah titrovatelných kyselin v litru je o 2g/l nižší než obsah

cukru, může polosuché víno obsahovat 9-18g/l cukru.

Vína polosladká obsahují cukr v rozmezí 12 až 45 g/l.

Vína sladká jsou vína, která obsahují víc než 45 g/l cukru.
 

 


Tvorba webových stránek zdarma Webnode