Dělení vína
Dělení vína
Víno dělíme podle jakosti a obsahu cukru.
Dělení vín podle jakosti:
Stolní víno Víno nejnižší kvalitativní kategorie s cukernatostí od 11 do 14,9 ° ČNM (stupňů cukernatosti), s nízkým
obsahem extraktivních a buketních látek. Doslazuje se řepným cukrem. Tato vína nesmějí být označena názvem
odrůdy, ani místem původu nebo jinými zavádějícími údaji. V chuti ploché, nevýrazné, krátké, řídké.
Jakostní víno
Vyšší kvalitativní kategorie s cukernatostí moštu mezi 15 až 18,9 ° ČNM, s vyšším obsahem extraktivních látek než
u stolního vína. V chuti bývá středně plné, většinou hrubější s kratším chuťovým dopadem. Doslazuje se řepným cukrem.
Čím více bylo víno doslazeno tím více ztrácí vlastní odrůdový charakter a převládá chuť alkoholu.
Známkové víno Jakostní víno
vyrobené scelováním vín několika odrůd podle předem dané receptury. Dobrá známková vína jsou oproti jakostním
plnější a vyváženější, protože při jejich přípravě byly vinařem využity vlastnosti jednotlivých míchaných odrůd k docílení
lepších vlastností směsky.
Víno s přívlastkem
Nejvyšší kvalitativní kategorie vín vyrobených z nedoslazovaného moštu. Nesmí se doslazovat. Tato vína je možné
vyrábět pouze z hroznů sklizených na vybraných viničních tratích. Dělí se na čtyři dílčí kategorie.
Kabinet
S cukernatostí moštu mezi 19 - 20,9 ° ČNM. Jemná, lehčí, méně alkoholická vína s vysokým obsahem extraktivních
látek. V chuti působí kořenitě, vyváženě a harmonicky, se středně dlouhou dochutí.
Pozdní sběr
S cukernatostí moštu mezi 21 - 23,9 ° ČNM. Vína s vyšším obsahem alkoholu a vysokým obsahem extraktivních látek.
Mají v chuti kombinaci kořenitosti a ovocnosti s hutnější chuťovou strukturou a vyvolávají delší chuťový dojem.
Výběr z hroznů
S cukernatostí moštu 24 ž 26,9 ° ČNM. Těžší až těžká vína s vysokým obsahem alkoholu a vysokým extraktem.
V chuti působí vyrovnaně a zanechávají v ústech velmi dlouhý dojem. Tóny buketu a chuti jdou od výrazných ovocných
nuancí až po medové aroma a chuť.
Výběr z bobulí
S cukernatostí moštu nad 27 ° ČNM. Těžší až těžká vína, většinou se zbytkovým cukrem ( polosuchá až sladká ).
V buketu i chuti velmi zřetelně patrná vysoká vyzrálost hroznů s nádechem cibéb, karamelu, medu. Velmi harmonická
vína s dlouhou životností.
Ledové víno
Vyrábí se z moštu získaného lisováním zmrzlých hroznů, kdy voda v hroznech zůstává ve formě krystalků v lisu a z lisu
vytéká mošt s vysokým obsahem cukru. Po prokvašení mají vína vysoký obsah zbytkového cukru.
Slámové víno
Vyrábí se na stejném principu jako ledové víno. Snížení obsahu vody v moštu se však dociluje sušením hroznů na
slaměné podestýlce. Po vyschnutí se hrozny lisují a mošt s vysokým obsahem cukru se nechá vykvasit.
Dělení vín podle obsahu cukru:
Vína suchá obsahují max. 4g/l zbytkového cukru. Při vyšším obsahu kyselin může suché víno obsahovat 9g/l
zbytkového cukru, jestliže obsah, vyjádřený v gramech titrovatelných kyselin v litru je maximálně o 2g/l nižší než obsah
cukru.
Vína polosuchá obsahují 4-12g/l cukru. V případě, že obsah titrovatelných kyselin v litru je o 2g/l nižší než obsah
cukru, může polosuché víno obsahovat 9-18g/l cukru.
Vína polosladká obsahují cukr v rozmezí 12 až 45 g/l.
Vína sladká jsou vína, která obsahují víc než 45 g/l cukru.